Dette er en glutenfri matblogg, jeg er opptatt av å finne gode oppskrifter på både fest og hverdagsmat. Alle oppskriftene her er glutenfrie, men kan brukes som "vanlige" også. Dette er mest fordi jeg har to barn der den ene har cøliaki og den andre ikke, og de skal kunne lete frem til oppskrifter her selv. Håper du finner noe av interesse og legg gjerne igjen en kommentar, det synest jeg er hyggelig :)
Kategorier
▼
onsdag 21. august 2013
Charlotte russe
En deilig fromasjkake som jeg har fått oppskriften av min tante Marie. Dette var en av favorittene mine da jeg var barn og vi hadde familieselskap. Det er ofte slik at en baker den samme kaken gang på gang og alle har sin spesialitet. dette var kaken til tante Marie, og jeg har limt oppskriften somm hun skrev til meg inn i min kokebok. Koselig :)
3 pk valgfri gele. bruker gjerne jorbærgele og jordbærsylte, aprikossylte og appelsingele osv
5 dl kremfløte
rullekake, der bruker jeg DENNE oppskriften
det kommer an på hvor stor kake du skal lage, kanskje du må ha 2 rullekaker
Start med å lage gele etter oppskriften på pakken. Om du koker opp med halvparten vann og har i iskaldt vann den andre halvparten, går prosessen med å stivne litt fortere. Har du dårlig tid kan du sette hele pannen i fryseren, men da må du passe på å røre med jevne mellomrom.
Geleen skal være litt stiv, litt "goplete". Den skal mikses med fløte, er den for stiv blir det klumper, er den for tynn blir det bare suppe.
Pisk kremfløten til krem, ha i den "goplete" geleen og miks lett
Mens geleen stivner, lager du rullekake, den går kjapt å avkjøle så det går fint.
Her har jeg brukt en dessertskål for å få en rund kake, men du kan også bruke en springform eller noe annet. Dekk alle kanter og bunner med rullekake.
Fyll på med gele/krem blandingen. Her har jeg også hatt ferske jorbær i, siden dette var en jorbærgele og jodbærsylterullekake.....
Sett kaken i kjøleskapet til den er stiv.
Snu den på et kakefat.
Fiks ferdig charlotte russe
mandag 12. august 2013
Loff og hamburgerbrød med quinoa
Dette brødet er utrolig luftig, søtt (ikke "sukker"søtt) og veeldig godt. Jeg baker det både som brød og hamburgerbrød. Pga quinoa, er her også mye næring i dette brødet. For å nevne litt, har quinoa mye protein, fiber, sakte karbohudrater, gode fettsyrer med mer. Ikke minst så er den glutenfri.
1,5 dl quinoa som du koker med 2-3 dl vann
1 kg fint mel (bruker som regel semper)
3 dl havremel
1 dl bokhveteflak
1/2 dl sesamfrø
2 ss lys sirup
50 gr rød tørrgjer eller fersk om du vil
1 ts salt, bruker himalayasalt
1 dl olivenolje eller 100 gr bremykt
1 egg
3 ts fiberhusk
11 dl lunka vann
Sett bakerovnen på 220 gr.
Bland alt det tørre i en bolle
Ha i egget, den kokte quinoaen ( den er fortsatt varm, det hjelper på hevingen. Du kan selvsagt bruke kald quionoa, kanskje du må bruke litt varmere vann da), sirup og vann
Elt alt godt sammen
Deigen er ganske så løs og klissete, det skal den være. Dette blir ikke brød som du skal bake ut.
Forhev ca 30 min med plast og klede over deigen.
Legg bakepapir i brødformer. Her er 2 store på 2 l, men du kan lage i mindre former og få flere brød.
Når jeg lager 2 store som her, har jeg nok deig til å lage en plate med store hamburgerbrød også, greit å lage litt forskjellig når en først baker.
Du kan smøre bakepapiret med litt smør, så slipper brødene enda lettere.
Etterhev ca 20-30 min.
Se så fint de hever seg :)
Pensle med egg, strø med sesamfrø, valmue eller hva du vil.
Stek brødene nederst i ovnen fra 20 min, alt etter ovn. Bank forsiktig på toppen av brødet, det skal høres en hul lyd, da er det ferdig.