torsdag 23. mai 2013

White chocolate and macadamia cookies



Amerikanske cookies med hvit sjokolade og macadamian nøtter.



200 gr meierismør
200 gr melis
0,5 dl lys sirup
250 gr fint mel (jeg bruker som regel semper når jeg baker) eller 275 gr hvetemel om du ikke skal lage glutenfritt
1,5 ts bakepulver
2 ts vaniljeekstrakt (eller en halv vaniljestang)
200 gr hvit sjokolade
2,5 dl macadamia nøtter


Sett ovnen på 175 gr.

Start med å piske smør, melis og sirup til smørkrem.




Sikt i mel og bakepulver




Grovhakk hvit sjokolade (til høyre) og macadamia nøtter (midt i). Jeg kjøper hos IHERB, der er nøttene billigere enn i Norge. Liker godt disse fra Now real food.




Bland godt nøttene og sjokoladen i deigen.




Bruk en ss å sett klatter på en bakeplate. De siger mye utover, så 9 stk på en plate er nok.




Form de gjerne litt med fingrene




Stek de midt i ovnen ca 8 min. husk at glutenfritt mel blir som regel fortere brunt (svidd !)
På bildet viser kjeksene før og etter steking.




Til venstre ser du hvordan kjeksene ser ut med en gang du tar de ut og til høyre er kjeksene avkjøl.




La kjeksene avkjøle helt på platen før du forsiktig tar de av. Oppbevar i tett boks.












torsdag 16. mai 2013

Ostekake

 
 
 
Ostekake uten steking.
 
 
250 gr kjeks (glutenfrie digestive eller mariekjeks, eller vanlige kjeks)
100 gr mykt meirerismør uten salt
 
1 pk gele (sitron, aprikos, jordbær, bringebær el lign. Laget en gang med blåbærgele, det var ikke suksess)
2,5 dl vann
 
1 boks gourmetost (kan være naturell eller med smak, men ikke med krydder)
3 dl kremfløte
4,5 dl creme fraiche eller rømme
100 gr melis
1 toppa ts vaniljesukker 
 
 
Start med å knuse kjeksene, bruk kjøkkenmaskin, morter, kjevle eller hva du nå synes er enklest. Ha i mykt smør, om du glemmer å romtemperere det, kan du ha det noen sekunder i microen.
 

 
 



Bland godt sammen og trykk kjeksmassen i bunnen på en springform.




Mål opp 2,5 dl kaldt vann, kok opp ca halven av vannet, ha i esken med gele, rør godt til geleen er løst opp, og ha i resten av det kalde vannet. Rør godt.  På denne måten blir geleen fortere avkjølt og du slipper å bruke tid på å vente. Ta kjelen av varmen.




Pisk fløte og melis til krem, ha i rømmen og vaniljesukkeret til slutt




Nå er geleen passe avkjølt,  ha i hele boksen med ost og rør til alle klumper er oppløst. Ser ikke så apetittelig ut...


 
...men slik blir den da...
 





Nå kan du blande alt sammen, helle gele og ost opp i kremen  og rør til alt er godt blandet





Så er det bare å fylle ostemassen i formen, sette den til avkjøling i kjøleskapet og vente..




Bruk en skarp kniv rundt kanten før du fjerner ringen, og pynt etter ønske. Her har jeg brukt superfrukten physalis. Du kan også lage gele og legge på toppen, du må bare passe på at kaken er helt stivnet før du heller den opp på og geleen må ikke være for varm.











mandag 13. mai 2013

Kanel og vaniljeboller




0,5 l vann eller melk (jeg bruker helst helmelk når jeg baker)
175 gr soft smør
100 gr melis
1 ss fiberhusk (trengs ikke om du baker glutenholdigt)
25 gr gjær (som regel tørrgjær jeg har i hus, bruker da den røde pakke)
2 egg
450-500 gr fin semper (husk å sikte melet minst 1 gang før du har det i deigen)
200 gr jyttemel
(eller 700-750 gr hvetemel)
1 ts kardemomme



Kok opp melk og smør, avkjøl til ca 37 gr. (Om du bruker fersk gjær, smuldrer du den opp og har den i melken, rør til alt har løst seg opp.)

Bland væske, melis og fiberhusk i en bakebolle eller med kjøkkenmaskinen. La dette stå å svelle 15-20 min. 

Rør nå i egg, mel og kardemomme. (Om du bruker tørrgjær skal den nå i sammen med melet)

Deigen skal være løs, men så fast at du kan dytte bort i den uten å bli klissete. Men ikke fall for fristelsen å ha for mye mel i, da blir bollene tørre. Det er ikke vanlig gjærdeig med hvetemel dette, så
du må på en måte "glemme" hvordan en vanlig gjærdeig ser ut.


La deigen hvile på et lunt sted med plast over ca 1 time.





Sett bakerovnen på 225 gr.

Det er veldig lurt å bruke et bakeunderlag. så slipper du at deigen klisser seg til bordet og du unngår å bruke mer mel

Kjevle deigen til en stor firkant. Du bestemmer selv hvor tykk du vil ha den, til tykkere til større boller får du. Smør på rikelig med vaniljekrem, du kan kjøpe ferdig eller lage selv fra DENNE oppskriften. Strø over sukker og kanel. Du kan også ha rosiner i, eller kansje bare smør, sukker og kanel ?
Rull deigen lett sammen fra langsiden, ikke rull hardt.




Del rullen i boller til 2-3 cm store stykker og sett på bakeplate




Du kan også sette de tett sammen, så blir det nermest som prinsessekake eller brytebrød. Jeg liker denne varianten best.

Etterhev ca 30-40 min. Pensle med egg og gjerne strø perlesukker over.




Stek midt i ovnen på 225 gr ca 10-15 min, avhenger av styrken på ovnen og hvor tett bollene står.

Nydelig gode nystekte, men også super å fryse.










søndag 12. mai 2013

Enkel hjemmelaget ertestuing

Ertestuing er enklere enn en skulle tro, og så mye friskere både i smak og farge enn posevarianten.
 
 
Du trenger 1 pose frosne erter i en panne som du kan bruke stavmikseren i.
 


Ha i 1 buljongterning (kan sløyfes) og 1 dl vann.




Kok ertene i 2-3 min, og mos med stavmikser. Bland i 1 ss smør og dryss litt pepper på. FERDIG !!!


onsdag 8. mai 2013

Sjokoladefondant




Sjokoladefondant er en form for sjokoladekake, der kjernen er flytende sjokolade. Nyydelige litt lunka med krem eller is til. En dessert som kan imponere, men som ikke tar lang tid å lage.

100 gr meierismør uten salt
200 gr lys eller mørk kokesjokolade. Både barn og voksne her i huset liker best lys.

4 egg (gjerne romtemp)
1 dl sukker
1 dl lyst glutenfritt mel (eller hvetemel)



Sett ovnen på 220 grader.


Du starter med å smelte smør og sjokolade over svak varme. Ta deg god tid isteden for at det skal brenne seg i bunnen.




Smør små former med smør og dryss i oboy.




Her ser du smøret og sjokoladen helt smeltet. Ta nå pannen bort fra varmen mens du gjør neste trekk...




Vips eggedosis av egg og sukker.




Bland sjokoladeblandingen og eggedosisen forsiktig. Sikt i melet tilslutt. Det er spesielt viktig med glutenfritt mel, for der ligger det en del  "grums"




Fordel røren i formene. Ikke fyll de helt opp. Dette oppskriften holdt til 6 stykker med disse formene, men det kommer selvsagt an på størrelsen.





Stek de nederst i ovnen mellom 8 og 12 min. Min bakerovn er ganske varm, det passet akkurat med 10 min. Dette må du prøve deg frem. Sjokoladefondanten skal være stivnet utenpå og flytende inni. Husk at fondanten vil fortsette å steke litt etter den er kommet ut av ovnen, så om du er usikker ta den heller ut tidligere enn for sent (blir den for mye stekt, blir det sjokoladekake)








La sjokoladefondanten stå å kjøle seg litt noen minutter, bruk en skarp kniv rund kanten og hvelv kaken over på et fat




Slik ser den ut når den blir åpnet. Det er en fin overraskelse for gjesten som skal smake. Holder seg fint i kjøleskapet noen dager med plast over, men da er det lurt å varme den litt i microen før du spiser den

















søndag 5. mai 2013

Konfirmasjonskaken til Daniel

 
Daniel er mitt eldste tantebarn og fadderbarn. Han ble konfirmert 4 mai 2013, og jeg var så heldig at jeg fikk lage en kake fra fri fantasi. Jeg prøvde å få med mange element fra Daniel som person. Han er glad i å fiske, derfor har jeg kledd gutten i vadere, men siden det er konfirmasjon måtte han ha hvit skjorte med mansjetter. Slipset er kopi fra det slipset han hadde på seg på dagen. På fiskestanga henger en fluge som min bror, Daniels far, Svein Tore har laget. Fiskestanga er i tred, så den bør ikke spises. Litt vanskelig å se, men i venstre øre er det også en øredubb. Daniel er ivrig og flink fotballspiller, så fotballen er med (stearinlys). Han ønskte seg Mac til konfirmasjonen, og det fikk han...på flere måter.
 
Kaken er glutenfri sjokoladekake etter DENNE oppskriften. Jeg lagde 2 langpanner, en med oboy og en med mørk sjokolade. Som fyll brukte jeg melkesjokolademousse.
 
Det lysegrønne "gresset" på toppen er angel feather icing etter DENNE oppskriften.
Gresset rundt kaken og litt opp på er smørkrem (romtemp. soft, melis og vaniljeekstrakt)
Figuren, stenene, blomstene er laget av sukkerpasta etter DENNE oppskriften.
Buskene er laget av sukkerpasta formet som kjegler med smørkrem utenpå.
Vannet er blå sukkerpasta under og gele laget av vann , gelatinpulver og blå matfarge over.
 
 
 
 
 
 
 
 







 
 
 





 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...