lørdag 16. mars 2013

Rå sjokolade

Det finnes mange oppskrifter på rå sjokolade.  Når jeg lager går det litt på slump, derfor tenkte jeg det kunne vær greit å legge ut en oppskrift med mer forklaring, men jeg bruker bilder som allerede ligger på bloggen, for utseende på sjokoladen vil være det samme.

5 ss kokosolje
5 toppa ss rå kakao
1,5 ss kokosblomstsukker
2 ss agave
1,5 ts vaniljeekstrakt
1 ts mesquite

PS! Få med deg forklaring på hver enkelt under sjokoladebildene. Og under der igjen noen bilder.

Dette er basisoppskriften, så kan en ha det som en liker opp i etterpå.
Jeg liker veldig godt hempfrø, goji,  div nøtter som hasselnøtter, mandler, cashew, pistasje, peanøtter mm

Start med å smelte kokosoljen i vannbad, går også an i microen, men husk da at sannsynligvis blir ikke sjokoladen rå lenger. For å bli betegnet som rå, kan ikke noen ingredienser behandles over 41 gr.Tilsett så alle øvrige ingredienser og rør godt ut alle klumper

Ha i eventuelle nøtter, frø osv
Legg en plastpose i en skål eller form, og hell sjokoladen i. Eller ha den i former. Jeg synest det er best å bruke silikonformer.  Sett i kjøleskapet
Etter en liten stund (det går egentlig ganske fort) er det bare å skjere opp sjokoladen i biter. Eller vipp de ut av formen.
NB ! oppbevar sjokoladen i kjøleskapet, pga at kokosoljen er flytende i romtemp, vil sjokoladen smelte fort.KOKOSOLJE:  Olje som blir presset av ferskt kokoskjøtt. 80-90 % mettede mellomkjedete fettsyrer, som dermed ikke har samme negative virkning på hjerte og karsystemet som andre mettede fettsyrer.
Inneholder bla laurinsyre (samme fettsyre som i morsmelk)
Toler veldig godt oppvarming, egner seg godt til steking.

KOKOSBLOMSTSUKKER: Eller kokospalmesukker som det også heter. Brukes som erstatning for tradisjonellt sukker.  Fremstilt av tørket saft fra kokospalmens blomster (blomstene som senere utvikler seg til kokosnøtter)
Har en GI på 35 som er lavt sammenlignet med raffinert sukker som har en GI på 68. Blir betegnet som næringsmiddel pga av innholdet av vitaminer og mineraler.
Gir en deilig rund "karamellsmak" til sjokolade. Bruk det også i feks te

RÅ KAKAO:  Ubehandlet sjokolade. Blir sagt det er et av verdens mest næringsrike matvare.
Inneholder STORE mengder antioksidanter (i forhold til vekt inneholder det mer antioksidanter enn rødvin, blåbær, acai, grapefrukt og goji tilsammen...)
Inneholder også vitaminer og mineraler som feks krom, sink, magnesium, vit A-C og ikke minst "lykkekjemikaliet" anandamide. Viser seg å ha effekt på høyt blodtrykk, hjerte-kar sykdommer med mye mer. Dette må du lese mer om, det ligger mye informasjon på nettet.
Les litt mer HER

AGAVE:  Brukes som søtningstoff. Agave er en sukkulentplante i familie med aloe vera. Nektaren kan minne om honning men er ikke så tyktflytende.
GI ca 20. Inneholder bla jern, kalsium, kalium og magnesium.

MESQUITE:  Er et tre i erteblomstfamilien. Mesquitemel kommer fra frøbelgene, som er veldig næringsrike. Inneholder mye protein, lysin, kalsium, jern og sink.
Gir god søt smak til sjokoladen. Litt karamellaktig. Kan også brukes i brød, men det har ikke jeg prøvd.


Mesquite treet og frøbelgene.Rå kakao.


 
 
 
 
Agave                                                                                                                          
 
 


Kokosblomstsukker.Kokosolje.
Extra virgin
Kokosolje (uten kokossmak)1 kommentar:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    SvarSlett

Tusen takk for kommentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...