tirsdag 26. november 2013

Berits brune pinnerBerit brune pinner, går også under navnet colakaker tror jeg. Uansett navn er dette nesten en selvsagthet ved juletider, med en søt smak som gjør at det ikke er nok å spise en...


Sett ovnen på 175 gr.


150 gr romtemp smør
200 gr sukker

2 eggeplommer (spar eggehvitene til pensling)
1 good ss lys sirup
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 gr glutenfritt fint mel (jeg bruker semper)


Rør smør og sukker hvitt, dette kan du gjøre for hånd, men det aller enkleste i disse travle tider er å la mikseren gjøre jobben.

Ha i eggeplommene, sirup, natron, kanel og vaniljesukker
Rør dette godt med en sleiv el lign, sikt i melet og rør det sammen. Om deigen er veldig klissete kan du ha i litt mer mel, men pass på å ikke ha i for mye. Deigen er ganske "løs" og det skal den være.
Legg deigen i en pose og legg den i kjøleskapet i ca en halv time, tiden er ikke viktig, bare deigen får "sette" seg litt.
Del deigen i 6 like boller, ha pittelitt mel på bordet og trill de lett til pølser. Deigen skal ikke bearbeides slik som gjærdeig, vær lett på hånden når du triller.
Legg pølsene på stekebrett.
Trykk de litt ned med fingrene, pensle med eggehvite og dryss på hakka mandler og perlesukker. På den nederste er det kun sukker, da vi har barn som ikke liker nøtter, men det går like fint.Stek de midt i ovnen på 175 gr i 10-12 min. Når du tar de ut fra ovnen ser de litt oppblåste ut, gi de 1 eller 2 min på platen før du skjerer i de. De faller litt sammen, da skal du skjere de i passelige stykker. La de avkjøle helt før du ta de av papiret.

Oppbevar i tett kakeboks.

6 kommentarer:

 1. Prøvde disse, men de ble nokså myke. Blir dine det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg lager disse flere ganger til hver jul og har aldri opplevd at de blir myke, så jeg vet ikke hva jeg skal råde deg til. De er myke når de kommer ut av ovnen men blir sprø når de blir kalde. Oppbevar i boks, ikke i plastpose.

   Slett
 2. I optimismens navn og mot alle odds (som mann) prøvde jeg å bake dette i dag. Så veldig bra ut helt til det begynte å flyte ut og renne ut av stekepanna. Men kaker ble det da, veeldig tynne.

  SvarSlett
 3. Feel you, mann som prøver. Samme skjedde her. Ikke ut av stekebrettet heldigvis, men de tre pølsene ble til ei jevn flate... Sikkert en kombinasjon av at det burde vært litt mer mel, og nesten ikke trykket flatt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Siden dere begge skriver at deigen flyter ut under steking, bakte jeg en ladning i dag og hadde ca 50 gr mer mel i enn det som stod i oppskriften, da ble kakene altfor tykke når de var ferdig. Kakene skal flyte ut under steking, men ikke ut av stekebrettet ;) Som dere ser på bildet henger de sammen mellom hver del. Det er bare å skjære de på langs også. ev kan en legge bare 2 remser deig på hvert brett. Kakene må flyte ut og bli tynne om de skal bli skikkelig sprø. At eggeplommen varierer i str, fuktighet i melet osv, påvirker også resultatet. Så prøv dere litt frem til å finne den perfekte konsistens på deigen. Lykke til :)

   Slett
 4. Da har jeg prøvd disse. Har aldri sett eller smakt brune pinner så gubben fikk smake nå. Han sa at det er for mye kanel til at det blir rett smak. Så da blir det å kutte ned på det neste gang.

  SvarSlett

Tusen takk for kommentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...