søndag 14. september 2014

Rå blåbærkake

Raw cake, eller på godt norsk, rå kake.
Rå mat er en betegnelse som har blitt mer og mer "in" de siste årene. Det betyr at en bruker råvarer som ikke har blitt varmet over 42 grader. Ideen da er at alle næringsstoff og enzymer forblir intakt, dvs at rå mat eller "raw food" er mer næringsrikt enn behandlet mat. Rå mat kan lages i alle varianter og da også som kake. Kanskje litt spesielt for mange, men absolutt verdt å prøve.


For å like denne kaken må du være glad i og tole nøtter, da både bunn og fyll er nøttebasert. Men den er naturlig glutenfri.
Det er kanskje ikke en kake alle kan slenge sammen i farten, noen ingredienser må planlegges å ha i hus, om du ikke er vant til agave, manuka ol. Det er også svært lurt å ha en kraftig kjøkkenmaskin med kniv.

Bunn:

1 dl hasselnøtter (sjekk at nøttene bare er tørket og ikke varmebehandlet, ristet osv)
5-6 dadler uten sten
1 klype salt (gjerne himalayasalt)
3-4 ss kaldt vann
1 dl mandelmel (fint el grovt)
2 ss agave


Fyll:

ca 250-300 gr rå cashewnøtter
Ca 1 1/2 dl kaldt vann
4 ss cocosa
1 ss vaniljeekstrakt el frøene fra en vaniljestang (kan nok bruke 1 ts vaniljeessens, men den tror jeg ikke er "rå")
2 ss agave
1 ts manuka honning (kan sløyfes)

Topping:

Blåbær


Om du har tid er det fint å legge nøttene i bløt i vann noen timer eller over natta. Da blir nøttene lettere å fordøye og næringsstoffene blir tilgjengelige.

Ha hasselnøttene (du kan bruke andre nøtter om du liker det) i kjøkkenmaskinen og hakk de ganske smått. Ha i dadlene, saltet, agaven og kjør maskinen.
Ha i mandelmelet (her er brukt lyst mel), fyll på med litt og litt vann til deigen samler seg.


Du kan gjerne lage kaken i vanlig springform, her har jeg brukt porsjonsformer. Trykk bunnen godt ned i formen. Pass på å lag noenlunde fine kanter. Sett til side, nå skal du lage fyllet.

Vask maskinen og start på nytt. Ha i cashewnøttene og mal de fint, spe på med resten av ingrediensene til du får en fin kremkonsistens. Vær forsiktig med vannet, ha i litt og litt til du får en tykk men glatt konsistens.
Kokosolje binder sammen deigen og gjør slik at kaken stivner litt. Jeg liker ikke kokossmak så godt, så jeg bruker denne. Smelt oljen forsiktig så du ikke overstiger 42 gr. (den er i utganspunktet litt hard)
Manuka honning trenger du ikke ha i, men det gir en god søtsmak og har antibakterielle egenskaper. Lurer du på manuka er, anbefaler jeg deg å google litt. En fantastisk sak som alle burde ha i skapet.


Legg cashewkremen over kakebunnen og sett i kjøleskapet en times tid.
Kjør rene blåbær (helst uten sukker) i kjøkkenmaskinen og legg på som topping. Kan gjerne bruke andre bær eller kanskje blande ? Du kan også jukse og bruke sylte, men da er ikke kaken lenger "rå"
Bruk en skarp kniv og skjer rundt kanten, fjern formene forsiktig og kaken er ferdig. holder seg bra i kjøleskap, og er virkelig mettende, så denne kan spises som et måltid .....
Jeg har pyntet med "hjemmelaget" mynte. Fantastisk flott å gå i hagen og plukke krydder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...