fredag 28. mai 2021

ETTERFERMENTERING AV KOMBUCHA




                   



Jeg har laget en serie med forskjellige varianter og forskjellige steder i prosessen. Dere vil kjenne igjen bildene og teksten på alle, men det var et forsøk på å gjøre det enklere og mer forståelig




Det er noen ord og uttrykk som kan virke forvirrende på nybegynnere, ord og utrykk brukes litt om hverandre:

Kombucha: Den ferdige drikken

Scobymamma: En bakteriekultur (sopp) som blir dannet under fermentering. Ser ut som en tykk gele pannekake

Scobybaby: Det samme som en scobymamma

Startervæske: Ferdig kombucha som ikke er tilsatt frukt el bær. Eller den søte teen som er i kombucha hotellet ditt.

Kombuchahotell: En glasskrukke med litt plass og med tett lokk. Her oppbevarer du scobyene som etterhvert blir dannet på hver brygging.

Fermetering: Gjæringsprosess hvor karbohydrater, sukker og stivelse brytes ned og det dannes organiske syrer


F1 eller Første fermenetering: Når du har blandet søt te, scoby og startervæske og det står i romtemperatur men lufting/klede over.

F2 eller Andre fermentering: Når du blander kombucha og frukt el bær på flasker med tett kork for å lage kullsyre.

Patentkork: Toppen du ser på flaskene under, som kan vippes av.

Brygging: Hele prosessen med å lage kombucha




Her hopper jeg over selve bryggingen og starter rett på smaksetting:



Her er søt te ferdig fermentert, du ser den nye scobyen ligge øverst, som et tykt hvitt lokk, men den opprinnelige scobyen, moren, ligger nederst.

Denne er nå klar til å siles.




Den nye scobyen sett ovenfra



Jeg heller både scobyer og kombucha over en sil, så her ser du både ferdig kombucha, scobymamma og scobybaby.




ETTERFERMENTERING:

Tilsetting av smak:

Dette steget er ikke nødvendig, du kan drikke kombuchaen som den er, uten kullsyre og smak.


Vil du ha kullsyre må vi gjerne etterfermentere. Etter hvert som kulturen din blir eldre, kan det dannes litt kullsyre under første fermentering.

Om du skal bruke frosne bær husk å ta de ut så de tiner, man kan også bruke de når de er frosne, men det blir gjerne ikke så mye saft fra de da.

Om du bare bruker ferske epler, pærer, rabarbra osv trenger du bare å dele de i små biter så du får de over på flaskene.

Du kan bruke alt fra frosne eller ferske appelsin, sitron, ingefær, eple, mango, bringebær, rips osv. Det er bare fantasien som setter grenser her.

Jeg liker godt en blanding av jordbær og blåbær. 
Her har jeg most bærene men en stavmikser (det er enklare å få massen på flasker, men det er vanskeligere å sile det ferdige produktet)
Du kan også bare ta en gaffel å mose bærene (det er vanskeligere å få de på flaske, men enklere å sile etterpå)






Vi starter da med helt rene desinfiserte flasker, helst med patentkork.

Bruk en trekt til å få bærene opp i flaskene.
Jeg har ikke noe mål på hvor mye, men ca 5-6 ss most bær, alt etter hvor mye der er plass til.
Om det setter seg fast, bruker jeg en ren strikkepinne el lign og dytter ned bærene.








Bruk samme trekten til å helle over kombuchaen, den du nettopp har silt ifra scobymamma og baby. (dette er altså den 3 literen  som har stått en uke el så og fermenert)
Igjen bruker jeg en bolle med tut, men du kan bruke litermål ol.

Fyll opp til der flasken begynner å smalne.







Sett på korken.

Merk flaskene med dato, jeg bruker litt fryseteip.

For å unngå uhell setter jeg hver flaske i poser med klemme, om du er "heldig" og det dannes mye kullsyre, kan du risikere at flaskene eksploderer. 
Jeg bruker flasker både fra europris og chlas Olson, og har enda ikke hatt problemer.
Mange sier en må bruke trykksikre flasker.

NB !   Er det første gang du brygger kombucha, er det ikke sikkert du får kullsyre første gangen.

Det kan være du må lage ny kombucha en 4-5 ganger før du faktisk får kullsyre, så vær tålmodig.
I mellomtiden kan du blande kombucha med litt kullsyrevann når du drikker.






Nå skal flaskene stå minst et døgn i romtemperatur. 
Du tester om du har fått kullsyre ved å lette litt på korken og høre om det freser.

Vær forsiktig, er der mye kullsyre kan det "frese" utover hele kjøkkenet....
Det kan være lurt å opne korken uten å opne plastposen, altså gjennom posen...

Om det er lite kullsyre, kan du la det stå 1 eller 2 døgn til, men husk å "lufte" korken en gang pr døgn.






Etter 1-2 dager (kanskje 3) åpner du forsiktig korken, siler kombuchaen over på rene steriliserte flasker.

NÅ kan du oppbevare de i kjøleskap i flere måneder.

Fermenteringen kan fortsette litt i kjøleskap og det kan danne seg små scobyer på nytt, da bare siler du før du drikker. Men det meste av fermentering stopper når du setter drikken kjølig.







Det kan være lurt å merke flaskene med dato for når du laget de.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...