lørdag 16. januar 2016

Kvæfjordkake/Verdens beste




Kvæfjordkake er min favoritt sammen med marsipankake. Her får du både sprø marengs, vaniljekrem og nøtter i samme kake. Heldigvis går det ganske raskt å lage den, så den kan lagest ofte ;)

Bunn:
125 gr mykt meierismør
125 gr sukker
4 eggeplommer (spar hvitene)
125 gr fint glutenfritt mel, jeg bruker semper fin mix
1 ts bakepulver
1 toppa ts vaniljesukker
4 ss melk (gjerne laktosefri)

Marengs:
4 eggehviter
180 gr sukker

Topping:
Mandler

Om du vil bruke hjemmelaget vaniljekrem, husk at den må rekke å avkjøle før du skal bruke den !

Sett bakerovnen på 175 gr.


Start med å piske smør og sukker sammen til det blir lyst og luftig.




Skill eggeplommene og hvitene, ta vare på hvitene. Pisk en og en eggeplomme inn i smørkremen. Pisk godt mellom hver.
Ha i mel, vaniljesukker, bakepulver og melk.
Pisk godt til du har en fin jevn deig.





Sett eggehvitene til pisking......

Når hvitene er stive, skrur du ned tempoet og heller i litt og litt sukker, pisk litt mellom hver gang.

Skru opp igjen mikseren og la den stå å piske mens du gjør klar bunnen.




Smør deigen til bunnen ut over en langpanne med bakepapir (her ble det prøvd en type silikonmatte, det var IKKE bra, bunnen hang fast i den...)
Ikke smør den helt ut i kantene, da kaken vil utvide seg litt under steking




Nå bør marengsen begynne å være klar, et triks er å gni litt marengs mellom fingrene, kjenner du sukkerkorn må den piskes litt til.
Marengsen skal være helt glatt uten antydning til sukker.




Når marengsen er ferdig, bruker du en slikkepott eller spatel og dekker hele kakebunnen med marengs.




Dryss på mandler, grovhakket eller som her der jeg har kjørt mandlene med en stavmikser med kniv




Stek kaken midt i ovnen på 175 gr i 20-25 min




Mens kaken steker, kan du lage til fyllet.
Pisk en liten pk fløte (gjerne laktosefri) til krem.
Lag vaniljekrem feks etter DENNE oppskriften eller kjøp ferdig. Om du lager, har du muligheten til å lage den laktosefri. Bare husk å lag den tidligere eller dagen før så den rekker å kjøle seg ned.

Bland krem og vaniljekrem veldig forsiktig med en slikkepott.
Om du blander for mye vil kremen bli rennende og vanskelig å bruke på kaken.
Det er bedre det er noen "vaniljeklumper"

Dette kan du også med fordel lage klart noen 1-2 timer før du monterer kaken.




Når kaken er avkjølt, snur du den over på et bakepapir. Del kaken i 2.
Legg ene halven med marengsen opp, på et fat.




Smør vaniljekremen forsiktig over.




Legg den andre halven opp på vaniljekremen. 




Da vil kaken se ca slik ut




Kaken holder seg et par dager i kjøleskap



4 kommentarer:

  1. Hei. Du mener vel at den nederste delen skal ligge med marengsen ned?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, det er to måter å gjøre dette på, den ene er som du skriver, med marengsen ned, da forblir marengsen sprø, den andre måten er å ha marengsen opp, og så vaniljekrem over marengsen. Man velger det man synest er best, og her er vi vandt med marengsen opp. Bla får mandlene da en hærlig litt myk konsistens 😉

      Slett
  2. Hei ,,,! Baker denne nå å syns det var lite deig til å dekke en sky panne 😇burde jeg doblet oppskrift ? Mvh Linda

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, bunnen skal være veldig tynn, så bare stryk den tynt utover langpannen 👍🏻

      Slett

Tusen takk for kommentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...