søndag 26. januar 2014

Fiskegrateng


Fiskegrateng er en liten favoritt, like god nystekt som oppvarma på stekepanna dagen etter. Lurt å lage mye å fryse, da har du middager for flere dager.




Grateng til 4 store former, halver gjerne :

1,2 l ferdigrenska fisk
500 gr macaroni (en pakke) glutenfri eller vanlige

200 gr smør
100 gr jyttemel
130 gr fin semper eller annet glutenfritt mel
(eller 250 gr hvetemel)

10 egg
12 dl melk


Sett ovnen på 200 gr.


Start med å koke fisk, jeg bruker ofte torskefile siden det har vi gjerne i fryseren. Men du kan selvsagt bruke hvilken fisk du vil.


Avkjøl fisken og rens den for ben og skinn.




Kok macaroni (glutenfri)




Nå skal du lage tykk hvit saus, det gjør du slik:

Smelt smør...



..ha i alt melet på en gang og rør...




Da blir det slik..




Ha i melken litt etter litt, rør godt mellom hver gang for å få ut klumpene



Ja, ser skikkelig deilig ut




Men resultatet blir slik :) Ha i salt, pepper og gjerne muskat. Du kan gjerne krydre myye mer enn du pleier i hvit saus, for krydderet "forsvinner" litt når alt blir blandet




Skill eggeplommene og hvitene. Stivpisk eggehvitene.

Ha eggeplommene i den hvite sausen.

Bland fisken, macaronien, sausen, ha tilslutt i eggehvitene og vend de forsiktig inn, for å ikke slå ut luften i hvitene.




Smør ildfaste former med smør og fordel røren. Her ble det 4 store former.
Dryss over med glutenfritt brødrasp eller strømel.




Stek nederst i ovnen på 200 gr i 45-50 min




Server med kote poteter og gulrøtter. Neste dag kan du steke gratengen på stekepannen.



torsdag 2. januar 2014

Pannekaker




Nyydelige pannekaker, har hatt litt problemer med å finne en pannekakeoppskrift som virkelig er god, men her er den, og da bare må jeg dele den.


1 dl jyttemel
4 dl fin semper
1 ts salt
2 ts kardemomme
100 gr cottage cheese
2 egg
9,5 dl melk




Bland alt det tørre, og ha i melk gradvis. Visp godt mellom hver gang du heller i melk, så du pisker ut alle klumper. Ha i eggene og cottage cheese. Ta nå frem stavmikseren og pisk ut alle klumpene i osten.La gjerne røren stå litt før du begynner å steke.




Stek på middels varme med litt smør. La overflaten stivne før du snur kaken.




Yam yam som gremlins sier.......



fredag 13. desember 2013

Karameller på 5 minutt



Kan det bli bedre ? Karameller på bare 5 minutter, ingen koking, ingen røring i timesvis, du tror det ikke før du får se det !



100 gr meierismør
4 ss sukker
4 ss lys sirup
4 ts oboy eller kakaopulver
Frøene av 1 vaniljestang (kan sløyfes)


Mål opp alle ingrediensene, ha de i en microsikker bolle, og sett de i microen for 5 minutter. Halveis i tiden rører du litt.





.........5 min.........ferdig........




Et tips er å hakke nøtter å ha i




Fordel karamellene i former ........




......eller legg bakepapir i en form og hell massen i der
Sett i kjøleskapet ei lita stund, dette stivner fort






fredag 6. desember 2013

Tykkelefser




Tykkelefser, eller hardinger eller hva det nå heter.
Det er ikke så vanskelig som en skulle tro.

Denne oppskriften har jeg rett og slett funnet opp selv ved å se på andre oppskrifter og plukke ut og regulere menger på ingrediensene, ekstra morsomt det når resultatet blir så bra :)


1 kg fin semper
150 gr sukker
200 gr lys sirup
1/2 ts natron
2 ss hornsalt
3 dl kulturmelk
2 dl seterrømme
185 mykt meierismør
1 ts kardemomme
2 store ts vaniljesukker (bruker helst den med ekte vanilje i)



Jeg glemte å ta bilde av deigen underveis, men slik gjør du:

Bland kulturmelk, rømme og natron.
Fyll på med ganske mykt smør, sikt i melet og ha i resten av ingrediensene. Rør godt sammen og sett deigen i kjøleskapet. Jeg gjør det enkelt og har deigen i en plastpose. Om deigen føles klissete har ikke det noe å si, den "setter" seg i kjøleskapet. Der kan den ligge i timesvis til det passer for deg, men minst en halv time.





Sett på bakerovnen på 220 gr eller varm steketakken på middels varme.

Bruk mel når du kjevler ut, jeg synest det er greit å bruke silikonunderlag og plast eller silikonkjevle. Begge deler har jeg kjøpt ganske billig på europris faktisk.

Lag lefsene så tykke du vil, jeg liker de best når de ikke er så veldig tykke. Legg gjerne på en mal å skjere rundt eller du kan prøve å kjevle runde leiver selv.




Du ser kanskje litt av avskjeret her hvor tykke jeg har de.




Om du  ikke steker etterhvert kan du legge lefsene til side med matpapir mellom




Jeg syns absolutt lefsene blir best når jeg steker de i bakeovnen, da får de så fin og glatt overflate og jeg slipper rotet det er med å dra frem takken.




Stek lefsene midt i ovnen på 220 gr i 7-10 min. I min ovn er det akkurat passe med 7 min.
Legg de i lag i et kjøkkenhåndkle og avkjøl de.




Når lefsene er kalde smører du de med det du liker. Her er en variant med sukker, smør og kanel og en variant med melis, smør og vaniljesukker. Lefsen til høgre i bildet er stekt på takke, så da ser du forskjellen på bildet over.




Disse er gode dagen etter om du oppbevarer dem i en plastpose, og de er også supre å fryse. Legg de bare på et fat for tining, dette går ikke lenge. Nyt




tirsdag 26. november 2013

Berits brune pinner



Berit brune pinner, går også under navnet colakaker tror jeg. Uansett navn er dette nesten en selvsagthet ved juletider, med en søt smak som gjør at det ikke er nok å spise en...


Sett ovnen på 175 gr.


150 gr romtemp smør
200 gr sukker

2 eggeplommer (spar eggehvitene til pensling)
1 good ss lys sirup
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 gr glutenfritt fint mel (jeg bruker semper)


Rør smør og sukker hvitt, dette kan du gjøre for hånd, men det aller enkleste i disse travle tider er å la mikseren gjøre jobben.





Ha i eggeplommene, sirup, natron, kanel og vaniljesukker




Rør dette godt med en sleiv el lign, sikt i melet og rør det sammen. Om deigen er veldig klissete kan du ha i litt mer mel, men pass på å ikke ha i for mye. Deigen er ganske "løs" og det skal den være.




Legg deigen i en pose og legg den i kjøleskapet i ca en halv time, tiden er ikke viktig, bare deigen får "sette" seg litt.




Del deigen i 6 like boller, ha pittelitt mel på bordet og trill de lett til pølser. Deigen skal ikke bearbeides slik som gjærdeig, vær lett på hånden når du triller.
Legg pølsene på stekebrett.




Trykk de litt ned med fingrene, pensle med eggehvite og dryss på hakka mandler og perlesukker. På den nederste er det kun sukker, da vi har barn som ikke liker nøtter, men det går like fint.







Stek de midt i ovnen på 175 gr i 10-12 min. Når du tar de ut fra ovnen ser de litt oppblåste ut, gi de 1 eller 2 min på platen før du skjerer i de. De faller litt sammen, da skal du skjere de i passelige stykker. La de avkjøle helt før du ta de av papiret.

Oppbevar i tett kakeboks.









lørdag 23. november 2013

Julemenn



Det finnes mange varianter av julemenner. Denne er av den myke sorten, deilige med et glas melk til, eller tilogmed med smør og hvitost, ja alt går an...


Julemenner er enkelt å lage, det er få ingredienser og som julekaker flest er det ingen heving og korte steketider.

Denne oppskriften kommer fra min storebror Svein Tore, bare at jeg bruker glutenfritt mel og han bruker hvetemel.

Sett først ovnen på 200 gr.


Du trenger:

500 gr glutenfritt mel (semper bruker jeg)
300 gr sukker
2 ts hjortesalt
6 ss smør

1 dl vann
1 dl melk


Jeg halverer denne oppskriften og det blir da ca 4 stekebrett med julemenn.


Sikt mel i en bolle, ha i sukker, hjortesalt og smør. Smuldre dette sammen, og ha deretter i vann og melk, bland det godt sammen så du får samlet deigen





Du kan gjerne legge deigen i en pose i kjøleskapet om du ikke skal bake med en gang.

Kjevle ut deigen, bruk mel når du kjevler, også veldig lurt å bruke en bakematte, så slipper du at julemennene henger fast. Jeg bruker en liten spatel til å løsne kakene fra underlaget.
Trykk ut med de formene du har. Her er Aurora i sving og hjelper til







Stek kakene midt i ovnen på 200 gr i 6-7 min.


fredag 1. november 2013

Hvitløktriks

 
Hvitløkstriks !!!!
 
Vi du ha den gode hvitløkssmaken, men slippe den verste dårlige ånde ?
Del hvitløken i 2 og pirk ut spiren, det er den som står for den ekle ettersmaken.
 
 
 
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...