mandag 3. mars 2014

Dåpskake Markus




Jeg var så heldig å bli spurt om å lage dåpskaken til lille Markus, selv om jeg sa ifra at jeg aldri har laget en slik kake før :) Det er ekstra hyggelig.

Kaken er glutenfri etter DENNE oppskriften. Jeg brukte 2 kakebunner for å få litt høyde på kaken, så
har den 2 lag med konditorkrem og et lag med hjemmelaget bringebærfromasj med friske bringebær opp på.

Den er pyntet med marsipan, som jeg først måtte farge hvit deretter blå, for å få en lyseblå farge. Vanlig marsipan kjøpt i butikken er ganske gul av seg, så når en farger den blå, blir den faktisk grønnaktig, derfor farget jeg den hvit først. Kan selvfølgelig kjøpe hvit pals, men den er jo da myye dyrere og må bestilles siden vi bur på sunnmøre og her er ikke palsutsalg.

All pynten er laget av hjemmelaget sukkerpasta, måtte lage 2 omganger for å få nok. Converse merket, stripene på skosålen, bokstavene og datoen er håndmalt. All pyntet laget jeg på forhånd, da den trenger å tørke, så rosene og skoene holder formen, og så slipper en stresset med å lage alt den dagen kaken skal leveres. Hele prosessen tok ganske lang tid men var verdt det, veldig hyggelig puslearbeid dette.


























søndag 16. februar 2014

mandag 3. februar 2014

Tiramisu



Tiramisu er nok en "voksendessert" med sin kaffe og alkoholsmak.


Det du trenger av spesielle ingredienser er denne osten som heter mascarpone, cognac og en dessertvin som marsala eller disaronno, jeg liker spesielt godt sistnevnte, den har en fyldig mandelsmak, ellers er det ikke så vanskelig.

Om du skal lage en korrekt tiramisu, skal der også være fingerkjeks i, jeg personlig synest de er altfor søte og ikke så veldig gode om jeg skal være ærlig, de er heller ikke glutenfri, derfor bruker jeg glutenfri sukkerbunn istedet.




Oppskriften:

Lag først sukkerbrød av DENNE oppskriften. Bruk den fersk eller frys den om du vil gjøre istand litt på forhånd


3 egg
2 dl sukker
200 gr mascarpone
2 dl kremfløte

1 krus kaffe (den type å styrke du liker best)
ca 2 ss cognac
ca 0,5 dl marsala el disaronno


Start med å skille eggeplomme og eggehvite.


Pisk eggeplommene og sukkeret til eggedosis.

Ha i mascarponekremen, og rør forsiktig





Pisk kremfløten i en ny bolle og rør den forsiktig inn i egg og ost blandingen.




Pisk eggehvitene stive i enda en ny bolle (det blir litt oppvask med denne desserten), og rør også disse forsiktig inn i egg, ost og krem blandingen. Nå er selve tiramisukremen klar.




Slik ser den da ut




Bland kaffe, cognac og vin i en skål, her må du smake til hvor stekt du vil ha det.




I alle tiramisu oppskrifter jeg har sett skal du dyppe fingerkjeks i denne kaffeblandingen, det blir da veldig fort bløtt og all alkoholen samler seg i bunnen av skålen, så jeg har funnet ut at det er bedre å pensle blandingen på sukkerbrødet selv, så har jeg mye bedre konroll på mengde.





Legg en bunn i en skål og pensle med kaffeblandingen, bre over et godt lag med ostekrem, og legg over en kakebunn til. 




Pensle lag nr to også, og legg ostekrem på toppen



Riv over sjokolade, her bruker du den du liker best, lys, mørk osv
Desserten blir god av å stå å trekke i kjøleskapet en stund.



søndag 26. januar 2014

Fiskegrateng


Fiskegrateng er en liten favoritt, like god nystekt som oppvarma på stekepanna dagen etter. Lurt å lage mye å fryse, da har du middager for flere dager.




Grateng til 4 store former, halver gjerne :

1,2 l ferdigrenska fisk
500 gr macaroni (en pakke) glutenfri eller vanlige

200 gr smør
100 gr jyttemel
130 gr fin semper eller annet glutenfritt mel
(eller 250 gr hvetemel)

10 egg
12 dl melk


Sett ovnen på 200 gr.


Start med å koke fisk, jeg bruker ofte torskefile siden det har vi gjerne i fryseren. Men du kan selvsagt bruke hvilken fisk du vil.


Avkjøl fisken og rens den for ben og skinn.




Kok macaroni (glutenfri)




Nå skal du lage tykk hvit saus, det gjør du slik:

Smelt smør...



..ha i alt melet på en gang og rør...




Da blir det slik..




Ha i melken litt etter litt, rør godt mellom hver gang for å få ut klumpene



Ja, ser skikkelig deilig ut




Men resultatet blir slik :) Ha i salt, pepper og gjerne muskat. Du kan gjerne krydre myye mer enn du pleier i hvit saus, for krydderet "forsvinner" litt når alt blir blandet




Skill eggeplommene og hvitene. Stivpisk eggehvitene.

Ha eggeplommene i den hvite sausen.

Bland fisken, macaronien, sausen, ha tilslutt i eggehvitene og vend de forsiktig inn, for å ikke slå ut luften i hvitene.




Smør ildfaste former med smør og fordel røren. Her ble det 4 store former.
Dryss over med glutenfritt brødrasp eller strømel.




Stek nederst i ovnen på 200 gr i 45-50 min




Server med kote poteter og gulrøtter. Neste dag kan du steke gratengen på stekepannen.



torsdag 2. januar 2014

Pannekaker




Nyydelige pannekaker, har hatt litt problemer med å finne en pannekakeoppskrift som virkelig er god, men her er den, og da bare må jeg dele den.


1 dl jyttemel
4 dl fin semper
1 ts salt
2 ts kardemomme
100 gr cottage cheese
2 egg
9,5 dl melk




Bland alt det tørre, og ha i melk gradvis. Visp godt mellom hver gang du heller i melk, så du pisker ut alle klumper. Ha i eggene og cottage cheese. Ta nå frem stavmikseren og pisk ut alle klumpene i osten.La gjerne røren stå litt før du begynner å steke.




Stek på middels varme med litt smør. La overflaten stivne før du snur kaken.




Yam yam som gremlins sier.......



fredag 13. desember 2013

Karameller på 5 minutt



Kan det bli bedre ? Karameller på bare 5 minutter, ingen koking, ingen røring i timesvis, du tror det ikke før du får se det !



100 gr meierismør
4 ss sukker
4 ss lys sirup
4 ts oboy eller kakaopulver
Frøene av 1 vaniljestang (kan sløyfes)


Mål opp alle ingrediensene, ha de i en microsikker bolle, og sett de i microen for 5 minutter. Halveis i tiden rører du litt.





.........5 min.........ferdig........




Et tips er å hakke nøtter å ha i




Fordel karamellene i former ........




......eller legg bakepapir i en form og hell massen i der
Sett i kjøleskapet ei lita stund, dette stivner fort






fredag 6. desember 2013

Tykkelefser




Tykkelefser, eller hardinger eller hva det nå heter.
Det er ikke så vanskelig som en skulle tro.

Denne oppskriften har jeg rett og slett funnet opp selv ved å se på andre oppskrifter og plukke ut og regulere menger på ingrediensene, ekstra morsomt det når resultatet blir så bra :)


1 kg fin semper
150 gr sukker
200 gr lys sirup
1/2 ts natron
2 ss hornsalt
3 dl kulturmelk
2 dl seterrømme
185 mykt meierismør
1 ts kardemomme
2 store ts vaniljesukker (bruker helst den med ekte vanilje i)



Jeg glemte å ta bilde av deigen underveis, men slik gjør du:

Bland kulturmelk, rømme og natron.
Fyll på med ganske mykt smør, sikt i melet og ha i resten av ingrediensene. Rør godt sammen og sett deigen i kjøleskapet. Jeg gjør det enkelt og har deigen i en plastpose. Om deigen føles klissete har ikke det noe å si, den "setter" seg i kjøleskapet. Der kan den ligge i timesvis til det passer for deg, men minst en halv time.





Sett på bakerovnen på 220 gr eller varm steketakken på middels varme.

Bruk mel når du kjevler ut, jeg synest det er greit å bruke silikonunderlag og plast eller silikonkjevle. Begge deler har jeg kjøpt ganske billig på europris faktisk.

Lag lefsene så tykke du vil, jeg liker de best når de ikke er så veldig tykke. Legg gjerne på en mal å skjere rundt eller du kan prøve å kjevle runde leiver selv.




Du ser kanskje litt av avskjeret her hvor tykke jeg har de.




Om du  ikke steker etterhvert kan du legge lefsene til side med matpapir mellom




Jeg syns absolutt lefsene blir best når jeg steker de i bakeovnen, da får de så fin og glatt overflate og jeg slipper rotet det er med å dra frem takken.




Stek lefsene midt i ovnen på 220 gr i 7-10 min. I min ovn er det akkurat passe med 7 min.
Legg de i lag i et kjøkkenhåndkle og avkjøl de.




Når lefsene er kalde smører du de med det du liker. Her er en variant med sukker, smør og kanel og en variant med melis, smør og vaniljesukker. Lefsen til høgre i bildet er stekt på takke, så da ser du forskjellen på bildet over.




Disse er gode dagen etter om du oppbevarer dem i en plastpose, og de er også supre å fryse. Legg de bare på et fat for tining, dette går ikke lenge. Nyt




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...