onsdag 4. april 2012

Potetball

"Kjært barn har mange navn"  Potetball, kumle, klubb, raspeball eller som vi sier her : Ball




800 gr poteter
1 ts salt
2 ts buljongpulver
100-120 gr blå jyttemel
1 pose potetstappe

+ tilbehør (poteter, gulrot, kålrot, pølse, mår, søtpotetmos, bacon osv)


Jeg pleier alltid å lage dobbel oppskrift, da kan vi ha stekt ball neste dag, det er like godt som kokt synest vi.

Start med å skrelle potetene Her er da 1600 gr poteter (dobbel oppskrift)


Rasp de fint på et rivjern eller her som jeg bruker kenwood maskinen


Da ser potetene slik ut.... Behold væsken som blir


Ha i potetstappen, salt buljong og jyttemel. Du regulerer konsistensen med jyttemelet, alt etter hvor mye fuktighet som er i potetene.


Denne er glutenfri..



Bland sammen, du ser at denne gangen ble massen ganske tørr, fyll på med kaldt vann fra springen og kna det sammen. Start med lite vann og øk heller etterhvert


Da skal det se slik ut. Fortsatt klissete, men fin å forme baller av. La røren stå å svelle mens du gjør klart tilbehøret. Sett på 2 panner med vann, salt og buljong i, og kok opp.



Bruk kaldt vann på hendene og form baller av potetmassen. Her er det brukt mår inni, det gir en ekstra god salt smak. Det er også godt med saltkjøtt/flesk inni. Da jeg var liten brukte mamma å lage runde baller med flesk inni, og avlange "baller" som ikke hadde noe i seg. Da kunne vi velge utifra hva vi likte

Form de


Ha ballene i kokende vann, 1-2 ss salt og 2 buljongterninger, eller en ss buljongpulver. La de koke like lenge som potetene og gulrøttene. De synker til bunns med en gang, men etter en liten stund flyter de opp



Her er ballen servert med søtpotetmos, som du finner oppskriften på  HER      bacon, potet, gulrot og smørfett.

1 kommentar:

  1. Heisann! Dette skal prøvast! Kor mange ballar blir det av ein porsjon, ca? :)

    SvarSlett

Tusen takk for kommentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...