onsdag 22. februar 2012

Mandelmelk

Å lage mandelmelk er veldig enkelt og veldig godt.

Et alternativ for de som ikke kan drikke eller liker kumelk. Eller bare for variasjon.

Det har en søt nøttesmak. Om du vil ha den enda søtere kan du bruke vaniljepulver, vaniljestang, agave, stevia, sukrinmelis ol

Mandler er rike på jern, kalsium, fiber, magnesium, sink og E-vit. Inneholder også sunt fett og mettende proteiner.

God å drikke, i frukostblanding, super i smoothies og faktisk bruker jeg den av og til til å blande greens i.

Det første du må gjøre er å legge mandlene i bløt, gjerne over natten, og minst 6-8 timer. Dette er for å frigjøre enzymer, så nøttene blir lettere å fordøye.

Her er ca 2 dl mandler.Når du er klar til å lage melk, skyller du mandlene i rent kaldt vann. Ha de over i en kraftig mixer.Ha i ca 3 dl kaldt vann og kjør til nøttene er knust. Fyll på med ca 2 dl mer vann. Kjør massen noen minutter.Nå skal du skille melken fra mandelmassen. Her bruker jeg en saftpose. Men du kan bruke et kjøkkenhåndkle, bomullskluter, nøttepose el lign. Tøm alt sammen i posen og begynn å klemme.
Her ser du den ferdige melken og mandlemassen som blir til overs. Mandelmassen kan brukes til bakst, brød eller boller osv. Den kan stå i kjøleskapet en stund, men skal du bruke den en annen dag er det best å fryse den. Den kan også tørkes i bakerovnen på svak temperatur, da får du hjemmelaget mandelmel.


Om du vil ha en søtere melk, kan du nå helle melken tilbake i blenderen og ha i de søtningstoffene du liker. Jeg bruker gjerne vaniljepulver og agavenektar.

Mandelmelken holder seg i kjøleskap 2-4 dager. Ha den på glass, flaske eller noe som er tett.

Dette er bilde av ferdig mandelmelk og våt mandelmasse.HER finner du oppskrift på glutenfrie mandelscones, laget av mandelmassen som blir til overs.

2 kommentarer:

  1. Ah.... Jeg hadde ikke engang tenkt på å gjøre det selv...

    SvarSlett

Tusen takk for kommentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...